O nas

Kuchnia Warszawska, czyli najlepsze kulinarne tradycje w jednym miejscu, przy ulicy Rynek Starego Miasta 21.

Z największą przyjemnością otwieramy dla Państwa podwoje nowej, warszawskiej restauracji, w której tradycja miesza się ze współczesnością. Zapraszamy Państwa w podróż do źródeł wspaniałych warszawskich smaków i obyczajów. Nasi kucharze, dzięki odnalezionym, tradycyjnym przepisom przygotują dla Państwa prawdziwe dawne potrawy w  nowoczesnym wydaniu.

Kuchnia Warszawy, choć dziś trochę zapominana, jeszcze przed wojną była ogromnym tyglem licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Dziś na warszawskie potrawy składa się dawny jadłospis mazowieckiej szlachty, robotników z Pragi i Mokotowa, żydowskich kupców oraz polskiej arystokracji. Ten tygiel kulinarnych specjałów znajdziecie Państwo w restauracji  Kuchnia Warszawska, kuchnia stolicy Polski.

Tradycyjna kuchnia warszawska ulegała wpływom rozmaitych kultur i wytworzyła przeróżne swoje wersje. Na potrawy jadane w stolicy wpływ miały różne narody (Żydzi, Ormianie, Francuzi), ale również różne klasy i warstwy społeczne. Inne posiłki jadał warszawski proletariat wielkoprzemysłowy, inne potrawy jadała elita finansowa czy intelektualna.

Wraz ze wspaniałymi przedwojennymi przepisami, przetrwało mnóstwo anegdot, rodem z warszawskich restauracji. Jedną z nich wspomina wybitny polski poeta Antoni Słonimski. Otóż Adolf Nowaczyński,  satyryk i publicysta, a przy tym osoba znana z antysemickich poglądów, mimo iż ponoć karp po żydowsku, był jego ulubionym daniem, podczas bankietu literackiego w jednej z warszawskich restauracji wzniósł toast: „Nie ma literatury polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama Mickiewicza bez „Pana Tadeusza”, nie ma „Pana Tadeusza” bez Jankiela – niech żyje Tuwim!”. Na to Julian Tuwim: „Nie ma literatury polskiej bez Adama Mickiewicza, nie ma Adama Mickiewicza bez „Pana Tadeusza”, nie ma „Pana Tadeusza” bez Jankiela, nie ma Jankiela bez cymbałów – niech żyje Nowaczyński!”

Trudno sobie wyobrazić Warszawę bez kawiarni, restauracji czy barów. Stanowią one coś więcej niż tylko miejsca, gdzie można zjeść. To tu godzinami przesiadują intelektualiści, artyści, biznesmeni i turyści odwiedzający Warszawę. Tak było od zawsze. Przedwojenne towarzystwo okupowało lokale przy ulicach Mazowieckiej – Ziemiańska oraz Moniuszki- Adria. W Ziemiańskiej serwowano małe pączki i kawę po warszawsku. Swój stolik mieli tu Skamandryci. Adria – to było miejsce dancingów. To tu grała słynna orkiestra Jerzego Petersburskiego. Szukając miejsca gdzie można dobrze zjeść i przy okazji poczuć klimat Warszawy, wcześniej czy później trafimy na Warszawskie Stare Miasto, które pielęgnuje najlepsze kulinarne tradycje.

Zapraszamy na wyjątkową podróż po kulinarnej mapie stolicy, w której przewodnikiem będzie  Kuchnia Warszawska, Rynek Starego Miasta 21!

maklowicz_big

KW_wina_maklowicz-01

Lokalizacja

Rynek Starego Miasta 21,

00-272 Warszawa

tel.: 22 831 02 02

e-mail: restauracja@kuchniawarszawska.com.pl

Godziny otwarcia:

codziennie od 12.00 do 23.00